Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеликоптер участва в издирването на телата на семейството, пометено от бедствието в Девин

| обновено на 05.02.15 в 16:24
Снимка: Радостина Чернокова

На петия ден от издирването на семейството, пометено от водната стихия в Девин, в акцията освен водолази се включи и хеликоптер. Два пъти беше направен въздушен оглед от коритото на река Девинска и язовир „Цанков камък“.

Родопите е планина със специфични за пилотите ветрове. Теренът е труден, призна  летецът Светлин  Петков.

Труден терен, но не и невъзможен. На около 30 метра летяхме. Това е абсолютно достатъчно, даже от по-ниско няма да се вижда отколкото от тази височина, с 30-40 километра това е перфектно за наблюдение. При едното отиване гледахме от едната страна, при другото от другата и по средата.

Благовест Палев от проекта "Активна грижа" беше един от пасажерите и част от екипа, направил въздушния оглед.:

Видяхме, че местата, на които лодките и водолазите до този момент нямаха достъп, нивото малко е спаднало, но е много мътна цялата река към язовира. Обиколихме целия язовир. За съжаление не можахме да видим нищо на този етап. Имаме готовност отново да направим обход.

С бинокъл  гледаме. Пилотът на хеликоптера, моите похвали за него, летя много ниско, успя да слезе, за да огледаме, колкото е възможно по-добре.

През целия ден в Девин продължиха възстановителните дейности по разчистването на свлачищата в района, допълва заместник-кметът Владимир Даскалов.

В момента тук се чистят наноси, заскаляват се такива нарушени брегове.

Опасността от пропадане на главния път не е отминала.

Не е преминала опасността и затова са взети мерки, на няколко места движението е ограничено само в едното платно. Тепърва ще се заскалява, ще се правят проекти за възстановяване на подпорните стени. Надяваме се на помощ от правителството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!