Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред входа на пристанище Варна заради уволнение на изпълнителния директор

Пред входа на Пристанище Варна работници и служители се събраха на протестен митинг заради уволнението, според тях с неясни мотиви, на изпълнителния директор на "Пристанище Варна" ЕАД. А също и заради отнемането на територии от пристанището, което ще доведе до намаляване на приходите на пристанището и съответно на доходите им.

Митингът приключи преди минути. Две дакларации изпращат до министър-председателя Бойко Борисов работниците и до министър Ивайло Московски. Те са приети единодушно. Екатерина Йорданова - председател на синдиката на транспортните работници в България заяви, че ще поискат среща в понеделник с министър Ивайло Московски, както и с премиера, за да изрязат своите искания. Става дума за това, че на заседание на Общинския съвет е прието решение за отваряне на територията на сегашното Пристанище Варна, но хората не искат това да се случи преди построяването на нови пристанищни мощности в срока, фиксиран в националната програма за развитие на пристанищата на Република България . 

Хората държаха плакати с надписи "Мафията вън!"; "Не оставяйте Варна без пристанище!"; "Стига кражби и продажби!". "Ние не сме сигурни за работните си места и не можем да разберем защо ще се преместват кейови места, без да е ясно къде ще работим и къде ще е новото пристанище" - това казваха хората. 

В декларацията се настоява да се възстанови на работа освободеният изпълнителен директор Божидар Чапаров, както и отстраненият директор на пристанище Варна-Запад Иван Аврамов. Освен това, хората искат и отстраняване от длъжност на новия председател на Съвета на директорите Димитър Атанасов като доказателство, че срастването на държавата с определена икономическа групировка, най-после ще бъде прекратено. "Ние няма да се откажем" - казаха работниците. Ще организираме нови протести по улиците на Варна, шествия. Ако трябва, ще отидем и в София, но декларираме, че ще бъдем много радикални в своите действия, ще затворим дори и двете пристанища, ако нашият труд не бъде уважен и исканията ни за освобождаването на Димитър Атанасов, както и за възстановяването на Чапаров не бъдат удовлетворени.

Разговарях преди малко с председателя на Съвета на директорите Димитър Атанасов, който каза, че недоумява защо е този протест, тъй като няма намерение на Съвета на директорите и решение да бъдат преместени пристанищните мощности, нито има разпореждане на министър Ивайло Московски в този смисъл, както и няма да се съкращават работници. Остава да видим как ще приключи този спор. Беше споменато и името на кмета на Варна Иван Портних. Хората искат да знаят, защо на заседание на Общинския съвет е прието подобно решение без да е съгласувано с тях - така, че предстои наистина да се изясни този проблем и как ще се развива в бъдеще пристанище Варна. Иначе напрежението ще продължи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!