Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облечава се издаването на туристически визи на руски и украински граждани

Снимка: Васко Михайлов

Издаването на български туристически визи на граждани на Русия и Украйна ще бъде облекчено. За това са се договорили министрите на външните работи и на туризма Даниел Митов и Николина Ангелкова. Облекчаването на визовия режим ще засегне и туристите от Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Решението има за цел да предотврати спада на ранните записвания.

Според данните, спада на руските туристи в сравнение с миналата година е с три на сто и с осем на сто на тези от Украйна. Планираните облекчения предвиждат да се издават краткосрочни, двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм със срок на валидност до една година на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Собствениците на недвижими имоти от тези държави също ще могат да се възползват от облекченията. Тези от тях, които не са посещавали нашата страна, ще имат право на кратсрочни, двукратни или многократни визи с цел частно посещение и срок на валидност до една година.

Министерството на външните работи вече е изпратило указания до дипломатическите и консулските представителства за улесняване на процедурата по издаването на туристическите визи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!