Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел не е убедена, че френско-германският план за мир в Украйна ще успее

| обновено на 07.02.15 в 12:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е сигурно дали планът за мир в Украйна, който представиха с френския президент Оланд на Владимир Путин ще успее. Според Меркел обаче си заслужава да се опита. Най-малкото го дължим на хората, засегнати от конфликта, каза Меркел на конференцията по сигурността в Мюнхен. Тя отново се противопостави на идеята за въоръжаване на украинската армия и подчерта убедеността си, че кризата няма военно решение.
 

В същото време френският президент Франсоа Оланд заяви, че инициативата е една от последните възомжности за решение на конфликта. Ако не намерим компромис, знаем много добре какъв ще е сценарият. Нарича се война, подчерта Оланд.

Френско-германското предложение за мир в Източна Украйна може да има ефект и да даде повече сигурност в Европа, каза украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. Порошенко се срещна с лидерите на Франция и Германия в четвъртък, а на следващия ден Франсоа Оланд и Ангела Меркел преговаряха с Владимир Путин в Москва. Подробности за предложенията и дискусиите не бяха разкрити, но от пресцентъра на руския президент обещаха публикуване на общ документ в неделя.

Американският генерал Филип Брийдлав, който оглавява войските на НАТО в Европа, заяви по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, че предложенията на руския президент Владимир Путин за Източна Украйна са неприемливи. Западът не бива да изключва „военния вариант“ за Украйна, каза Брийдлав, като уточни, че има предвид засилване на възможностите и въоръжението на украинската армия.

Повече от 5 часа продължи срещата в Москва между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и руският президент Владимир Путин, посветена на разрешаване на кризата в Източна Украйна. След нейния край тримата лидери не дадоха изявление, а дипломати и от трите делегации определиха разговорите като съдържателни и съществени. Единственият, който се появи, за да говори пред медиите, беше прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. Той съобщи, че се подготвя възможен документ за преодоляване на кризата в Украйна:

Изхождайки от предложението на президента на Франция и канцлера на Германия, в момента се подготвя текст на възможен съвместен документ за прилагане на минските договорености. Документ, който ще включва и предложенията на украинския президент, и предложенията, формулирани днес от руския президент.

 Той каза още, че текстът след това ще бъде представен за одобрение на всички страни в конфликта. Преговорите в Москва между Путин, Меркел и Оланд се проведоха във формат „очи в очи” без участието на членове на  делегациите или на експерти. Равносметката от резултатите от преговорите ще бъде направена в неделя в телефонен разговор между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна.

Информационните агенции коментират, че Ангела Меркел и Франсоа Оланд са представили на Владимир Путин мирен план, който преди това е бил съгласуван и с украинските власти. Той вероятно съчетава предложенията на руския президент с тези на западните лидери.

 Днес на конференцията за сигурност в Мюнхен продължават контактите между руски и западни представители в контекста на кризата в Източна Украйна. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще се срещне днес поотделно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с държавния секретар на САЩ Джон Кери и с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!