Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков: Българският народ е против военни действия

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

Председателят на БСП Михаил Миков и евродепутатът Илияна Йотова коментираха край Варна развитието на конфликта в Украйна и изявлението на френския президент Франсоа Оланд, че ако не се постигне мир в Украйна, следва война. Миков посочи, че БСП е твърдо против санкции срещу Русия и настоява за диалог. Що се отнася до изявлението на френския президент, Миков заяви:

Една война ще бъде разрушителна за Европа. България ще понесе много тежки последици и затова ние ще участваме във всички инициативи, в които се чува ясно гласът на българските граждани, на българския народ. Той е против военни действия.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че на предстоящата сесия на Европарламента в Страсбург парламентарната група на социалистите ще предложи резолюция по темата:

Първо, ние ще настояваме, като парламентарна група, за спешна нова резолюция за ситуацията в Украйна. Това е твърдото ни решение, защото нещата много бързо ескалираха и много голяма промяна има само от преди един месец. Това, за което преди малко попитахте и за мен е изключително важно – репликата на г-н Оланд не беше толкова заплаха за война, колкото желанието му на всяка цена да се намери мирно разрешение на конфликта. Чакаме с нетърпение, буквално в следващите часове, които са заредени с много очакване, какво ще бъде това решение. Смятам, че пътят е на взаимните компромиси.

Михаил Миков и Илияна Йотова присъстваха на традиционното отбелязване на 72-рата годишнина от битката на партизанска чета "Народна дума" с полиция и жандармерия в местността Шерба край село Гроздьово, община Долни Чифлик.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!