Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Активирани са свлачища в цялата страна, все още нямаме пълна картина

Снимка: БГНЕС

Активизирани са свлачищни и срутищни процеси на територията на почти цялата страна, както по републикански пътища, така и на територията на общините. Това заяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Все още нямаме пълната картина на бедствията. Над 20 млн. лв. е сумата, която е необходима за укрепване на най-спешните аварирали участъци от републиканската пътна мрежа, посочи Лиляна Павлова. На местата, където положението е най-сериозно, първо ще бъде направено аварийно укрепване, за да се осигури възможност за придвижване, след което ще бъде правено пълно възстановяване на участъците, уточни тя.

Министър Павлова допълни, че начините за помощ от държавата са няколко, като единият е чрез Фонд „Солидарност” - по линия на Европейската солидарност. „Аз лично съм изпратила писма до всички областни управители, които да обобщят информацията за всяка една община, за всяко едно населено място”, каза тя и допълни, че всичко това трябва да се случи до 26-ти март. 

Тя обясни, че нейното желание и идея е тогава, когато новата програма за „Околна среда” започне да функционира да се предвиди бюджет от 60 милиона лева, по който да се реализират мерки за превенция на свлачищата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!