Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Алексиев: Социалният министър слага практичността пред политиканството

| обновено на 09.02.15 в 21:00

Икономисти определиха промените в социалното подпомагане, които обяви министър Ивайло Калфин, като първа стъпка в правилната посока. Според експертите, ако бъдат приети, мерките ще насочат помощите към най-нуждаещите се и ще намалят злоупотребите с някои от програмите. 

Като един от примерите за сгрешена социална политика икономисти назоваха действащата пет години програма за подпомагане на майките студентки. С резултат - усвоени три милиона и половина, за пет пъти увеличен брой на майките, които получават помощи и пет пъти ръст на разходите по програмата.

Това, което виждаме е, че не повече студентки стават майки, а че майки стават студентки. И това е следствие от факта, че всяка една майка би искала да получи близо три хиляди лева на ръка, които да й помогнат в отглеждането на своето дете, пресмята Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Икономистът открива смисъл и в друго в предложенията - най-големи помощи да получават семействата с три деца.

Държавата е напълно в правото си да наложи един двудетен или тридетен модел, с който се цели да се пресече именно възможността за злоупотреби със системата. 35 лева на месец не са много пари, но няма и как да са много пари, след като 800 хиляди деца получават тази помощ, обясни Алексиев.

Той коментира и политическите измерения на мерките.

Социалният министър с този си ход надхвърля, ако щете, мандата му, даден от избирателите, тъй като преди всичко слага практичността пред политиканството, смята Алексиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Калфин: Държавата няма да дава помощи на родители, които изоставят децата си

Да не се допуска семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си, да се гарантира равнопоставеност между децата, засилване на възможността, когато би могло семейните помощи за деца да се изплащат в натура. Това са част от основните..

публикувано на 09.02.15 в 13:31
Ивайло Калфин

Калфин учуден от критиките на ДПС заради детските добавки

Вицепремиерът Ивайло Калфин не смята, че ДПС има основание да критикува намерението родителите на малолетни родилки да бъдат лишавани от детски добавки.    Мисля, че тези, които коментират, не са прочели това, което ще предложим и няма къде да го..

обновено на 04.02.15 в 14:12