Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна се провежда бдение в подкрепа на българите в Украйна

Снимка: Радио Варна

За този час във Варна е насрочено началото на бдение със свещи в подкрепа на българите, които живеят в Украйна. Инициативата е на БСП - Варна, като се настоява още правителството да изрази категорична позиция за отпадане на санкциите спрямо Русия и за неучастие на България в какъвто и да е военен конфликт.

Мразовитата вечер не уплаши хората, които са решили да дойдат тук да се включат в мълчаливото бдение. Всъщност инициативата бдение със свещи, в знак на съпричастност към българите, които живеят в Украйна и с искане правителството да изрази своята категорична позиция за отпадане на санкциите спрямо Русия и за това България да не участва в никакъв военен конфликт, е на Градското ръководство на БСП във Варна, така че по-голямата част от хората, които се събраха тук, са членове и симпатизанти на социалистическата партия с национални знамена, с червените знамена, дори има и едно руско знаме. Тук дойдоха преди малко и симпатизанти и членове на "Атака" с плакати ""Атака" е против базите на НАТО"". Има и младежи с фланелки, на които пише: "Против войната".

Хората казват, че са разтревожени от това, което се случва, че следят много внимателно международните срещи между големите лидери, от които зависи това, което ще се случи, но са категорични, че правителството трябва да вземе решение за пълен неутралитет и за неучастие на България във военни действия. Освен това, според тях, то трябва да пита и хората, а повечето от българите са срещу военни действия и въвличането във военен конфликт. Стана ясно, че в петък ще се организира този път не бдение, а протест, също пред сградата на Областната администрация, след което протестното шествие ще премине по улиците на морската столица. Т


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!