Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре пристигат експерти от Швейцария, за да направят техническа експертиза на самолета

Правителственият самолет с премиера Борисов кацна аварийно на летище София

Министър-председателят ще лети по-късно за Брюксел с другия правителствен самолет

| обновено на 11.02.15 в 22:32
Снимка: БГНЕС

Правителственият самолет, с премиера Бойко Борисов на борда, кацна принудително на летище София, след като кръжа повече от час над столицата. Самолетът успя да се приземи при петия опит, след като по-рано излетя за Брюксел. Причината е технически проблем, непозволяващ да се затвори левият колесник, каза по-късно министърът на транспорта Ивайло Московски на летище София. Той обясни, че екипажът е взел решение, спазвайки определени правила, да извърши определен брой облитания, за да изразходва част от горивото, преди да направи опит за кацане. По думите на Московски, става въпрос не за аварийно, а за абсолютно нормално кацане, като са били взети всички необходими мерки от всички институции, които имат отношение към охраната и безопасността на летището и на премиера. Ивайло Московски каза още:

Самолетът е запечатан и поставен под видеонаблюдение, пази го и Националната служба за охрана. Утре възможно най-бързо ще пристигне екип от Швейцария, на компанията, която има договор за сервизното обслужване на Фалкона и ще бъдат изработени експертизи и доклади, за да преценим дали проблемът е чисто технически или има и други причини. До момента не е имало технически доклад, в какъвто и да е период, който да е констатирал каквато и да е неизправност на самолета. Случва се за първи път това, което сега се случи - невъзможност на левия колесник да се прибере.

Директорът на пресслужбата на Министерския съвет Севделина Арнаудова заяви, че пътуването на премиера до Брюксел за заседанието на Европейския съвет утре няма да бъде отложено. Планува се Бойко Борисов да отпътува по-късно с другия правителствен самолет "Еърбъс".

Звеното за разследване при произшествия към Министерството на транспорта също започва разследване по случая.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!