Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертиза на специалист-арабист прехвърли делото за радикален ислям за април

| обновено на 12.02.15 в 11:27

На закрито заседание Пловдивският апелативен съд разгледа жалбите на подсъдимите по делото за проповядване на антидемократична идеология. 

Съдът уважи искането на защитниците за назначаване на експертиза, която за бъде извършена от специалист-арабист. За вещо лице е назначен професор Йордан Пеев от Катедра по Арабистика и семитология, Факултет по класически и нови филологии при СУ „Климент Охридски” и преподавател в Сорбоната във Франция. Той трябва, след като се запознае със иззетите като веществени доказателства книги, статии и материали по делото, да даде заключение по въпросите:

1.Какъв вид литература като тематика представляват книгите, статиите и брошурите?

2.Могат ли изложенията в тях да се свържат с определена религия, философия и  идеология?

3.Какво е посланието в текстовете и с какво се характеризира същото?

4.Какъв е характерът на предписанието в текстовете на посочената литература за вярващите мюсюлмани в България?

Професор Пеев трябва да направи и превод на оспорените от защитата текстове, съдържащи се в експертизата с преводи на вещото лице Шунин.

Съдът е отхвърлил направените доказателствени искания за съдебни поръчки и разпити по делегация, преразпити на свидетели и допускане на нови. Отхвърлени са исканията за назначаване на повторна експертиза във връзка с извършените експертизи и преводи, както и назначаването на  теологична и лингвинистично – стилистична екпертиза. 

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 7 и 8 април.

Припомням, то е образувано по жалба на подсъдимите Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа и по протест на прокуратурата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!