Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов: Изтичането на мандата на управителя на НЗОК няма да създаде трусове в системата

| обновено на 12.02.15 в 17:56
Снимка: БГНЕС

Няма правен вакуум и работата на Здравната каса няма да спре. Уверението даде здравният министър Петър Москов пред парламентарната комисия по здравеопазване. Днес изтича мандатът на настоящия управител Румяна Тодорова, а неин наследник за поста все още не е определен. Преди дни, Тодорова заяви, че законът не разписва задълженията й след края на мандата, за това тя няма да може да продължи да ги изпълнява.

Днес няма да разискваме имена за бъдещ управител на НЗОК. С тези думи председателят на здравната комисия в парламента, проф. Стоян Тонев откри заседанието на комисията. Тонев коментира пред журналисти, че вероятните кандидати за нов управител на Касата са трима - д-р Румяна Тодорова и двама мъже. По непотвърдена информация на "Хоризонт" единият от кандидатите ще бъде д-р Глинка Комитов, настоящ директор на столична болница.

Здравният министър Петър Москов обаче прочете извадка от договора на управителя на НЗОК, според която доктор Румяна Тодорова може да упражнява задълженията си до избора на нов управител. Според закона за здравното осигуряване, сега топката е в ръцете на парламентарните групи, които трябва да предложат кандидати да оглавят НЗОК. Парламентът трябва да избере новият управител до 30 дни.

Изтичането на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова няма да създаде трусове в системата, заяви  министърът на здравеопазването Петър Москов:

Дали няма кандидати ще разберем в следващите дни, но наистина нека да не превръщаме края на един мандат в драма. Този мандат наистина свършва на 12-и, това е днес и следва нов мандат, евентуално ново ръководство. Ще видим какви кандидатури ще бъдат представени. Докато тече изборът, подуправител на Касата има всичките права да го прави, Надзорният съвет работи ефективно - както виждате, т.е. няма никакво основание за притеснение.

След като новите правила и методики за финансиране в здравеопазването бъдат приети от Министерския съвет, би трябвало системата да се успокои, каза още Петър Москов:

Целият процес по спокойствие в системата, по ясни правила за финансиране е извървян. Той е завършен. Остава валидирането от МС. Така че по отношение на действията на ръководството на Касата - всичко е спокойно. Изпълнителите на болнична помощ трябва да бъдат спокойни и съответно пациентите трябва да знаят, че има ясни правила, по които тяхното лечение ще бъде осъществявано.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!