Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на май трябва да бъде взето инвестиционното решение за изграждане на интерконекторната връзка България - Гърция

Снимка: БГНЕС

До края на май трябва да бъде взето инвестиционното решение за изграждане на интерконекторната връзка между България и Гърция. За това са се договорили енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Панайотис Лафазанис, които участват в работата на първата среща на Консултативния съвет за изпълнение на Южния газов коридор.

В събитието, което се провежда в азербайджанската столица Баку, участват заместник-председателят на Европейската комисия по енергетиката Марош Шевчович, министри и представители от България, Турция, Гърция, Грузия, Азербайджан, Албания, Италия и САЩ. Те са се разбрали за ускоряване на строежа на проекта.

На форума страната ни е представена от енергийния министър Теменужка Петкова, която е посочила, че осъществяването на Южния газов коридор ще даде на Европа сигурност и независимост на енергийните доставки. По нейните думи, газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от развитието на проекта.

Според Петкова двете връзки заедно с цялата ни газопреносна система ще осигурят достъп до южния коридор не само на България, а и на страните от Централна и Югоизточна Европа. Очакването е по този газопровод да се доставя синьо гориво от новите находища в Каспийския регион и Близкия изток.

Министър Петкова е представила и идеята на страната ни за изграждането на газов хъб, който би могъл да разпределя както природен газ от  Русия, така и идващия от Южния газов коридор азърбайджански газ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!