Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата във Варна вече е годна за пиене

| обновено на 12.02.15 в 17:32

До сряда ще бъде възобновено водоподаването по водопровода Китка-Варна, който бе компрометиран след свличане на скални и земни маси в района на село Аспарухово, община Дългопол -това съобщи управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов.Той допълни, че в водопроводът е прекъснат в продължение на 40 метра, а част от земните маси са попаднали в него.

Валентин Вълканов съобщи подробности за аварията :

Последната скала, която е паднала върху водопровода и която днес отстраняваме, тя е с големина колкото един ТИР. Надяваме се с това, което вършим до утре да сме изчистили всичко. Имаме ангажирани 5 бригади, които ще работят денонощно.

Предстои утре новите стоманени тръби да бъдат доставени, а в събота да започне полагането им. Що се отнася до качеството на водата във Варна, резултатите от пробите показват стандартни резултати за мътност, което я прави годна за пиене и приготвяне на храна. Във Варненска област общият брой на засегнатото население от аварията е 19 740 жители от села от шест общини във Варненска област - Дългопол, Провадия, Аврен, Долни чифлик, Бяла и Девня.

Водата във Варна вече е годна за пиене.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!