Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният водопровод на Варна ще бъде ремонтиран до средата на следващата седмица

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че скъсаният, заради свлачище магистрален водопровод на Варна ще бъде ремонтиран до сряда следващата седмица, а свлачището ще бъде укрепено. Министър Павлова е разпоредила ВиК дружеството в Шумен  да осигури водоноски за всички детски градини и за болницата в града за своя сметка. Организацията по доставката  трябва да започне още тази вечер.  Шумен се снабдява с питейна вода от язовир Тича, но при строителството му преди повече от 30 години не е било предвидено изграждането на пречиствателна станция за питейни води.  Вчера десетки шуменци протестираха, заради мътната вода в региона, която тече от чешмите от средата на декември. Регионалната здравна инспекция предупреди хората да не ползват водата от чешмите за пиене, готвене и миене. През последните 10 години качеството на водата в Шумен периодично е с повишена мътност в резултат на обилни дъждове и пролетното снеготопене, припомни министър Павлова:

В този период на годината, когато има обилни дъждове, винаги има замътняване на водата. До две, максимум три седмици тя ще влезе в нормите, за да е годна изцяло за пиене. Протестите, които се разбунват, аз виждам в тях, бих казала и политически елемент на това разбунване. Защото показателите тази година дори не са толкова лоши, колкото бяха миналата година по същото време, когато нямаше бунтове. 

Потърсен за коментар, управителят на ВиК дружеството в Шумен Светлозар Дамянов каза, че чрез обществена поръчка и със средства от бюджета на Общината детските градини отдавна се снабдяват с вода. Според Дамянов болниците също имат вода. Поради ниските външни температури водоноски ще бъдат осигурени едва в понеделник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!