Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Трифон Зарезан

Снимка: БГНЕС

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: Колкото капки,
 толкоз коли грозде
. Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Първото  у нас организирано честване на Деня на лозарите и винарите е било преди 150 години в Сухиндол. Днес, на празника Трифон Зарезан, гост на града ще бъде вицепрезидентът Маргарита Попова, а президентът Росен Плевнелиев ще бъде в Перущица.

Преди 150 години местните лозари и винари честват за пръв път Трифон Зарезан заедно в името на общия си икономически интерес, каза кметът на община Сухиндол Пламен Чернев:

Те се обединяват не само да се веселят, а и да си помагат, защото много голяма част от техниката, която е била използвана и тогава, като подръчни материали, конска сила и ръчно и за първи път вече навлиза и модерните пръскачки тогава, които са били внесени от чужди държави. Така, че хората са разбрали, че трябва да се обединят, за да могат да си помагат, както при опазването на лозята с пръсканията при прибирането на реколтата, така и при ферментацията на гроздовите каши, за да могат да се получат пивки вина, и след това да ги продават заедно.

По традиция празникът Трифон Зарезан, който е и ден на община Сухиндол, ще започна с литургия в църквата "Свети Петър и Павел", а след това ритуално ще бъдат зарязани лозята. За 150-и път ще има шествие на лозарите и винарите.

С греяна ракия и студено вино ще посрещат празника врачани. Зарезан е сред най-почитаните празници във Врачанския край, където отглеждането на малки лозови масиви и производството на домашно вино е стара семейна традиция.  В много селища у нас ще има най-различни прояви по повод празника на виното и лозата.

След засиления интерес миналата година, тази година в деня на Зарезан в Етнографския комплекс във Враца ще има общоградски празник на виното и веселието. Жури от познавачи ще оценява мезетата и вината домашно производство. За най-добрите са предвидени награди, а за другите - похвала, която за всеки производител е въпрос на чест. Веселата част на празника включва изпълнение на хумористи, състави за народни танци и самодейци, които ще покажат ритуала по зарязване на лоза. За зарезанските  традиции разказва 85-годишната Цеца Станкова:

Заставаме при главините, почваме да зарезваме лозето. Събираме пръчките, останалите правят венче, поливаме главините с вино да бъде много плодородна. Тази година има грозде, догодина още повече да има. Най-важното за този ден е да има боб с пъстърма и пълнена кокошка, туршии, вина, ракии...

Производителите от Търговищка област пък очакват три пъти по-малък добив от винените сортове грозде през тази година, съобщиха от Областната дирекция „земеделие“ преди днешния празник на лозарите и винарите. Основната причина са градушките, унищожили близо две хиляди декара лозя край село Вардун.

Директорът на винарския комплекс Петко Матеев коментира:

За съжаление беше изключително неблагоприятна година за трайните насаждения. Това беше една лоша година. Има едно забавяне на братенето, както и пожълтяване на полските култури, така и на трайните насаждения. За наша радост имаме и златен медал на вино "Шардоне", имаме и сребърни медали на шампанско и на "Совиньон блан". Гордостта на технологичния екип е доста голяма, тъй като се взема златен медал във Франция, в Бордо.

Православната църква отбелязва днес Задушница, една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. В съботния ден срещу Неделя Месопустна се извършва помен в памет на мъртвите.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния богослужебен празничен цикъл Църквата е отредила съботата за ден на покойниците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!