Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската телеграфна агенция навършва 117 години

Снимка: bg.wikipedia.org
Българската телеграфна агенция навършва днес 117 години. Тя е учредена на 27-и януари 1898-а година с приказ на княз Фердинанд I, но първият бюлетин излиза на днешния ден преди 117 години. Първият директор на БТА е Оскар Искандер - доктор по философия, редактор и издател. В първия бюлетин от 4 страници, написан лично от директора на агенцията, са събрани седем новини за борсови цени, за събитията в Балканските страни и за здравословното състояние на княгиня Клементина. Бюлетинът е преписан в 6 екземпляра и разнесен лично на абонатите. На следващия ден седемте новини с марката БТА са публикувани в неофициалния раздел на "Държавен вестник".

През първата година от съществуването си БТА получава за нуждите си 20 000 златни лева от държавния бюджет. Щатът й се състои от директор и чиновник. Бюлетините са по 2-3 страници на ден и излизат в ограничен тираж - за двореца, за министър-председателя и министрите и за някои вестници.

Първият бюлетин, напечатан на пишеща машина, е от 4-ти декември 1901-ва година, но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка. До войните БТА получава международна информация главно от две световни агенции - "Хавас" (Париж) и "Ройтерс" (Лондон).

Значими фигури от българския обществен и културен живот работят в Българската телеграфна агенция през годините. Сред тях са Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!