Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближават магистрала "Хемус" до Велико Търново

Лиляна Павлова обяви промяна в трасето на АМ "Хемус"
Снимка: Община Велико Търново

Трасето на магистрала "Хемус" ще преминава на 15 километра от Велико Търново, вместо на предвидените досега 28 километра, съобщи при посещението си в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Защото, все пак ВеликоТърново, е не само областен град, но и като град на кръстопът, град през който минават европейски коридори - два. Трябва да направим всичко необходимо, за да можем да привлечем и туристическия поток и потока на транзитния трафик по най-добрия начин. И от друга страна, разбира се, да го изведем от града, така че да имаме безопасно движение. Именно затова, след днешните анализи с експертите в пътния сектор постигнахме съгласие да бъде изместено трасето на юг в посока Велико Търново, до реката, над Поликраище. 

В района на село Поликраище ще бъде изграден голям пътен възел, защото там магистрала "Хемус" ще се пресича с магистралата Русе-Велико Търново. Проектите трябва да бъдат готови през 2016-а година, за да търсим финансиране, допълни  Лиляна Павлова:
Финансиране или по линия на Европейската инвестиционна банка - това е бъдещата програма "Транзитни пътища", която ще се казва "Европейски транспортни коридори" или по линия на Плана "Юнкер", по който също сме задали развитието и довършването на магистралния пръстен на страната.
Министър Павлова не изключи варианта строителството на тези пътища да бъде финансирано чрез публично-частно партньорство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!