Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временна комисия ще проучва финансовото състояние на пенсионните фондове

Комисията ще има един месец, за да проучи дейността на пенсионните осигурителни дружества и прилагането на регулаторната рамка

| обновено на 17.02.15 в 12:26
Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните фондове и прилагането на регулаторната рамка. Вносителите от БСП казаха, че създаването ѝ е вот на недоверие към бюджетната комисия. Тя трябва да провери колко ефективно Комисията за финансов надзор (КФН) е контролирала частните фондове. 

Комисията ще разполага с един месец, за да проучи дейността на пенсионните осигурителни дружества и прилагането на регулаторната рамка. Тя ще бъде председателствана от Корнелия Нинова от БСП. Всяка от осемте партии ще има по един представител в нея.

Искането за комисия на БСП е подкрепено от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. Оформилото се мнозинство за предложението на БСП накара ГЕРБ да промени мнението си и въпреки несъгласието си да гласува за създаването ѝ. Менда Стоянова обясни: Призовавам ви да подкрепим въпросната временна комисия, за да не получиме утре заглавия: "Единствени ГЕРБ се опитват да правят чадър над КФН".

Поведението на ГЕРБ предизвика коментари. Лютви Местан каза, че страхът на ГЕРБ издава популизъмКогато едно управление следва страха от утрешните заглавия във вестниците, то не е отговорно, а популистко.

По време на дебатите оглавяваната от ГЕРБ бюджетна комисия попадна под ударите на дебатиращите.

Георги Кадиев от БСП защити тезата, че с комисията за фондовете се гласува вот на недоверие на финансовата комисия. Самият факт, че създаваме комисия, която да върши дейност, която е в обхвата на бюджетна комисия, какво означава?... Нашето недоверие към бюджетна комисия. Точка по въпроса. Съмнявате ли се, че има чадър над определени ръководни лица в надзорния институт? Аз не се съмнявам. Ако вие се съмнявате, тогава не гласувайте за тази комисия. Тази комисия е важна, защото бюджетна комисия не си е свършила работата.

Емил Димитров от Българския демократичен център припомни, че ако ГЕРБ са имали желание, за два месеца бюджетната комисия е щяла да придвижи въпроса с фондоветеОчевидно основната не работи. Липсва диалогичност, вотът се манипулира, хората нямат доверие. Време е да го изградите. Това направете, вместо да заставате като матросовци.

Мартин Димитров от Реформаторския блок коментира, че комисията за пенсионните фондове не е вот на недоверие срещу бюджетната. Той допълни: Целта на комисията е друга. Тя е търсене на истината и одобряване на надзорните функции на комисията за финансов надзор.

Десислав Чуколов от "Атака" каза, че партиите демонстрират лицемерие в дебата. Той призова прокуратурата също да се активизира: Колкото повече контрол, толкова по добре. Това лицемерие е уникално. Вие пък използвахте този дебат, за да си оправите вътрешнокоалиционните взаимоотношения. И нещо друго, къде е прокуратурата в цялата работа? Нали прокуратурата трябва също да следи, има ли контрол върху тези фондове.

Освен със създаването на комисията, значително време от извънредното заседание на депутатите е посветено на парламентарен контрол.

Предстоящата пенсионна реформа ще бъде обсъждана и на поредната от серията дискусии, инициирани от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Ще се дискутират предложения на бизнеса, синдикатите, НОИ и социалното министерство. От бизнеса вече поискаха да има данък върху пенсиите на работещите пенсионери, осигуровките на работодател и осигурен да се делят по равно, както и постепенно да се намалят таксите, събирани от частните пенсионни фондове. От КНСБ пък предлагат всяка година стажът да има по-голяма тежест в пенсионната формула. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!