Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация и надежда сред българите отчита "Галъп интернешънъл" в края на стоте дни на кабинета

| обновено на 17.02.15 в 12:31
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС
Стабилизация и крехка надежда сред българите отчита последното проучване на агенция "Галъп интернешънъл" в края на първите 100 дни от управлението на кабинета. Половината от анкетираните хора нямат доверие в банковата система, а 63 на сто смятат, че има опасност от терористична атака.

Обществено успокоение, затишие и положителна инерция наблюдават от "Галъп интернешънъл" сред българите в периода 30-и януари – 5-и февруари, когато е проведено изследването. Доверието в кабинета "Борисов" е 32 процента, а неодобрението е 56 процента.

Парламентът продължава да е една от най-неодобряваните институции. Едва 21 на сто от българите вярват на депутатите.

На традиционния въпрос "Ако изборите бяха днес, за кого ще гласувате", 26 процента отговарят за ГЕРБ, под 15 процента – за БСП, 7 процента – за ДПС и 6 процента – за Реформаторския блок. Ниско е желанието на българите за предсрочни парламентарни избори. Едва 11 на сто са готови сега да отидат до урните, докато 65 процента не желаят това.

Политологът Димитър Ганев коментира, че сред обществото има висока степен на умора от протестната вълна, въпреки че половината от българите нямат доверие в банките. Картината е доста по-различна от лятото на миналата година. Тогава 60 процента не са имали доверие на банковата система. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!