Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на видинското село Бранковци излязоха на протест заради незаконното изсичане на горите

Снимка: БТА
Жителите на видинското село Бранковци излязоха на протест заради незаконното изсичане на горите край селото. Според организаторите са изсечени близо 1000 кубични метра дървесина, а при извършените проверки горските инспектори са установили три пъти по-малко.

Село Бранковци има 60 жители и на повечето от тях горите са унищожени. Според хората масовата сеч е била в периода от юли до ноември миналата година.

100 човека са се подписали под искането да се установи колко точно гора е изсечена и да се спре незаконният добив на дървесина
, казва организаторът на протеста общинският съветник Тони Вълков.

Изсечени са някъде към 1000 кубика дървесина от землището на село Бранковци. Трябваше да се направи проверка на 30 незаконни сечища, а са направени само на две. От тези двете се установи, че са изсечени сто кубика плътни. Това са два ТИР-а и половина.

До момента няма санкциониране за незаконната сеч, каза директорът на Държавното горско стопанство във Видин Веселка Борисова:

Тук имаме незаконна сеч, но нямаме незаконна дървесина, което означава, че цялата тази дървесина е изкарана с превозен билет, което значи, че е имало законен произход. Лицето, което е издавало тези документи, не е служител на горското стопанство. Това частно лице е било достатъчно недобросъвестно да узакони една незаконна дървесина.

Горските инспектори са установили, че са изсечени незаконно 260 плътни кубически метра дървесина. Протоколите са изпратени до прокуратурата в град Кула и до дирекцията по горите в Берковица.

Жителите на Бранковци са решени да продължат с протестните действия, ако контролните органи не предприемат съответните мерки и са готови за нов протест през март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!