Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото "Октопод" започва отначало заради отстраняването от длъжност на съдия Ченалова

| обновено на 20.02.15 в 18:02
Снимка: БГНЕС

Делото "Октопод", основен подсъдим, по което е Алексей Петров, започва отначало.  Причината е образуваното дисциплинарно производство срещу досегашния съдия Румяна Ченалова, която Висшият съдебен съвет отстрани за шест месеца от длъжност. От Софийския градски съд уточняват,  че на случаен принцип е бил избран нов съдия - Атанас Атанасов.

Дисциплинирното производство на Румяна Ченалова, заради скандала "Белведере" е от края на миналата година. От 22 януари пък тя  е отстранена от длъжност за 6 месеца. Решението за замяната ѝ с нов съдия идва близо месец по-късно и въпреки, че редовното заседание по мегапроцеса е насрочено чак за май.

От съобщението на СГС става ясно, че до случаен избор на заместник на Ченалова се е стигнало след питане до ВКС - дали делото да бъде спряно временно до изчистване на случая "Ченалова" или да  се пристъпи към избор на нов съдия.  Причина на питането е станала молба на един от  подсъдимите - бившият прокурор Цеко Йорданов, която не можело да бъде разгледана в отсъствието на законен съдебен състав. В четвъртък, след преценка на фактите, зам.-председателят на СГС и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева е решила да бъде избран нов съдебен състав. Това е съдия Атанас Атанасов, избран чрез електронната система за случайно разпределение на делата, като в избора са участвали всички съдии от Наказателното отделение на СГС, без тези, които са гледали мерки за неотклонение по делото и съдия Владимира Янева, която от вчера е временно отстранена от длъжност. Изборът е станал днес  в 13.34 часа, уточняват от съда.

Делото "Октопод" е съдебна фаза от 2011 година. По него има разпитани десетки свидетели, които сега отново трябва да бъдат призовани. Сред тях са бившият главен прокурор Никола Филчев, бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Престъпленията, за които Алексей Петров и останалите подсъдими са на съд са от 1999 година и мнозина от разпитваните дотук често казваха, че почти нищо не си спомнят за събитията от края на миналато хилядолетие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!