Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% от бежанците у нас се определят като уязвими

Снимка: ЕПА/БГНЕС

40% от търсещите закрила у нас се самоопределят като уязвими, сочи доклад на неправителствения сектор. Най-силно засегнати са децата, непридружените непълнолетни, бременните, възрастните и хората, преживели психическо, физическо и сексуално насилие.

478 са анкетираните бежанци, интервюирани по проекта на фондациите "Център за правна помощ - глас в България" и "Център за подпомагане на хора, преживели изтезания". Според доклада на едва седем на сто е била приложена процедура по идентификация. Само шест процента са били насочени към организация, която да посрещне специфичните им нужди.

Интервютата са провеждани само и единствено в конфиденциална среда, 26 въпроса. По време на интервюто присъства има единствено интервюстът, преводачът и интервюираното лице, с цел стимулиране на лицето към най-голяма откровеност, обясни Борислав Димитров.

Анкетираните лица са от 18 страни. Най-много са сирийците - почти половината.

Що се отнася до възрастта на интервюираните по проекта лица, най-възрастният е на 79 години, а най-младият е на 13 години. Интервюирани са 67 непълнолетни лица, от тях 50 са непридружени непълнолетни, посочи Радостина Павлова.

Част от анкетираните споделят, че при срещите си със служителите на Държавната агенция за бежанците, са били обект на расистки коментари, а понякога преводачът не е владеел съответния език достатъчно добре.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Десетки бежанци са задържани на Дунав мост

44-ма бежанци са задържани на граничния пункт Дунав мост, съобщи началникът на Гранична полиция в Русе Димитър Чорбаджиев. Петима са от Ирак, а останалите 39 души от Сирия. Сред тях има три деца и осем жени. Те ще останат в граничното полицейско..

публикувано на 18.02.15 в 16:42

Информационен център за бежанците в област Хасково

Информационен център за бежанците е създаден в рамките на проекта „Подобряване на условията на прием и интеграция на бежанците в България”. Центърът е към Българския червен кръст и се финансира от Върховния комисариат за бежанците. Дейността на..

публикувано на 18.02.15 в 08:37

Бежанците и българската икономика

Вместо българската икономика да печели от прииждащите чужди граждани, търсещи убежище в страната, България прави допълнителни разходи за тяхната издръжка, които са непосилни за оскъдния национален бюджет. Т оест вместо да печели от..

публикувано на 17.02.15 в 10:07

Илияна Йотова: България не може да се справи с бежанците от Украйна

  Мнението на ЕС трябва да бъде чувано много повече и да бъде взето предвид при решаването на кризата в Украйна. Споразумението от Минск е първата решаваща стъпка към мира, защото малко преди това, г-н Оланд говореше, че ако няма споразумение ще..

публикувано на 14.02.15 в 11:23

Помещения в Русе ще бъдат подготвени за нов временен арест за бежанци

В Русе няма да се налага да се строи изцяло нов временен арест за бежанци, а за тази цел ще бъдат подготвени помещения. Това заяви в крайдунавския град директорът на Главна дирекция ''Гранична полиция'' Милен Пенев. Заловените на ''Дунав мост''..

публикувано на 13.02.15 в 10:10