Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се задълженията в производството, търговията и услугите

Продължават да растат задълженията на предприятията в сферата на производството, търговията и услугите. Общият размер на дълговете по последни данни е 171 млрд. лв. Това сочи изследване на Българската стопанска камара. Работодателите очакват ръст на икономиката от 1 на сто и нови задължения през настоящата година. 

Като тревожна работодателите сочат не толкова тенденцията на нарастване на задълженията, колкото в изоставането в размера на приходите и опасността от натрупването на просрочвания. Камен Колев, заместник-председател на Стопанската камара, посочи.
Задълженията в края на 2013-а година са с 53 процента по-големи от собствения капитал и горе-долу с 50 процента по-големи от дълготрайните материални активи.
Близо две трети от размера на задълженията са междуфирмени. 28 на сто са данъчноосигурителните задължения на бизнеса и един процент -  тези към персонала. Най-големи са задълженията в търговията, индустрията и в енергетиката, в недвижимите имоти и строителството. Вземанията на фирмите от държавата и общините надхвърля двеста милиона лева. Просрочените задължения в тази област са 277 милиона.
Запазва се високото ниво на необслужваните кредити и един друг показател, който смятаме, че ще тежи в икономиката. Ще нарастват и случаите на фактическа неплатежоспособност, от там броят на фалитите.
Прогнозата е преди всичко за търговията, строителството и услугите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!