Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: България скоро ще може да разнообрази източниците си на природен газ

Илиян Василев
Снимка: БГНЕС

До две години България ще може да разнообрази своите източници на природен газ, заяви бившият посланик на България в Русия Илиян Василев по време на дискусия, посветена на отношенията Турция - Русия. Старши анализаторът в London School of Economics Димитър Бечев представи доклад за значението на връзката между тези две държави за Европейския съюз. На форума бе подчертано, че Анкара и Москва имат взаимни интереси в сферата на енергетиката, но и много различия в сферата на външната политика, като най-видими са те в Сирия и Близкия изток.

Според Илиян Василев, диверсификацията ще стане посредством газовите връзки с Румъния и Гърция. Въпреки че в Румъния е в сила забрана за износ на местен газ, Европейската комисия работи по въпроса и е възможно в скоро време този пазар да се отвори. В Гърция също има свободни количества.

Василев коментира и предстоящото посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в контекста на бъдещите доставки от находището в Касписйко море "Шах Дениз 2", като посочи, че най-вероятно темата за природния газ ще е основната в двустранните срещи.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!