Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А кибритени клечки под ноктите?

БНР Новини

Новост на пазара на труда в България! Все повече фирми при интервюто за започване на работа подлагат на детектор на лъжата евентуалния бъдещ служител. Процедурата е стандартна – тестът трае два часа, като под и над сърцето на кандидата и на двете му ръце се поставят датчици, които отчитат дишането, честотата на сърдечните удари и изпотяването на кожата. А въпросите са от сорта – контактувате ли с лица от криминалния свят, винаги ли сте били лоялен към работодателя си, бихте ли продали фирмена тайна срещу много пари и т.н., и т.н.
Шансът да излъжеш е по-малък от 4 процента. За сметка на това шансът да изпаднеш в състояние на стрес е десетократно по-висок, но кой ли се интересува от това?
Не се интересуват нито работодателите и техните браншови организации, нито нашите мощни профсъюзи, чиито фотогенични и речовити вождове катадневно ни обясняват от телевизионните екрани колко загрижени са за съдбата на трудовия народ, нито безбройните неправителствени организации, които защищават правата на кълвачите в парка и на джебчиите в градския транспорт, но не и на шивачките, които работят по 12 часа на ден без право дори на обедна почивка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!