Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки трети българин има роднина или приятел в чужбина

Снимка: Радио Шумен

Всеки трети българин у нас има роднина или приятел в чужбина, сочи изследване. Зад граница живеят близо 2 милиона българи, три четвърти от които работят или учат в рамките на Европейския съюз.

Изследването е на агенция ТNS, а поръчител - сдружение "Тук-Там" - неправителствена организация, която свързва българи с опит в чужбина.

85% от българите зад граница живеят в рамките на Евросъюза. Най-много нашенци има в Германия, Англия и Испания. За три четвърти от българите основната причина, поради която са там, е работа или обучение. Толкова са и тези, които се прибират поне веднъж годишно в страната ни.

15% от сънародниците ни може би искат да заминат, но само 1% искат да емигрират. Обръщам внимание 1%. Във всяка една държава винаги има желаещи емигрират. Това, което се е случило в последното десетилетие е, че да отидеш някъде да работиш, не е задължително, не е обезателно свързано с емиграция, обясни Марчела Абрашева регионален директор на агенция ТNS.

И още от изследването - скайп връзката побеждава телефона при комуникацията с приятелите в чужбина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

85% от българите нямат намерение да напускат България за дълго време

85% от българите нямат намерение да напускат за дълго време България, показа изследване на сдружение „Тук-там“ за нагласите на българите към техните роднини и приятели в чужбина. В интервю за предаването "Преди всички" Жоро Пенчев от УС..

публикувано на 24.02.15 в 10:16