Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска степен на мобилност на работещите у нас установи проучване на БТПП

Ниска степен на мобилност на работещите у нас установи проучване на Търговско-промишлената палата. Изследването обхваща 900 наети лица. По-малко от една трета от тях са склонни да сменят населеното място, заради работата си.

Резултатите от анкетата показват, че едва 27 процента от участниците са готови да търсят работа извън пределите на населеното място, където е домът им. Повече от 70 на сто посочват, че биха започнали нова работа, само ако е в същото населено място. Само десет на сто имат реална готовност за бърза промяна в техния трудов статус и за започване на нова работа в краткосрочна перспектива.

На въпроса дали биха се развивали в друга професионална област 42 процента от консултираните лица в центровете за кариерно развитие отговарят положително. Най-силен интерес за смяна на професията проявяват работещите в сферата на културата, селското стопанство, търговията и недвижимите имоти - дейности, при които нивото на заплащане е сред най-ниските в страната, отчитат авторите на изследването.

Най-голям е броят на желаещите да сменят професията си в Ловеч, Добрич и Стара Загора. Най-малко желаещи да направят това са във Враца (само 11 процента) и във Велико Търново (22 на сто). Сред причините за търсене на нова работа преобладава финансовият мотив - над две трети, заради по-добро възнаграждение. Сравнително малка част от наетите лица, около 10 процента, са готови да сменят работата си заради повече възможности за кариерно и професионално развитие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!