Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС обсъжда оставката на Владимира Янева. Днес решават и кой ще я замести временно

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди молбата на Владимира Янева да бъде освободена от длъжността председател на Софийския градски съд. Очаква се още днес да бъде решено кой ще поеме поста ѝ временно, до избора на титулярен ръководител.

До тази развръзка се стигна, след като миналата седмица главният прокурор поиска отстраняването на Янева като председател и съдия заради разследването по аферата "Червеи", а Висшият съдебен съвет единодушно каза "да". Преди това премиерът Борисов съобщи, че именно тя е подписвала в надзаконови срокове и без мотиви специалните разузнавателни средства, с които се е контролирала информационната система на МВР. Той обяви, че по скандала ще има обвиняеми и поиска Владимира Янева и другите отговорни да бъдат осъдени на 400 години затвор, по аналогия с четирите години на дясната му ръка Цветан Цветанов.

Кой временно да поеме Софийския градски съд? Този въпрос към момента няма еднозначен отговор. Редови съдии очакват това да не е човек от близкото обкръжение на Янева. Съдебни кадровици пък смятат, че не трябва да е човек от Съюза на съдиите в България, който на избора ѝ преди четири години твърдеше, че е избрана не заради качествата си, а заради приятелските си отношения с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Освен с оставката на Владимира Янева Висшият съдебен съвет трябва най-после да се занимае с предложенията за дисциплинарно производство срещу нея и една от заместничките ѝ Богдана Желявска. Те отлежават в Съвета от миналия четвъртък и са съвместно предложение на правосъдния министър и председателя на Върховния касационен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!