Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: На 99% е завършена метролинията към летището и на 96% тази до бизнес парка

Снимка: БГНЕС

В началото на април ще тръгне метрото до летището, а месец по-късно и до бизнеспарка в Младост 4, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя заедно с транспортния министър Ивайло Московски и изпълнителния директор на „Метрополитен” Стоян Братоев инспектира участъка от Цариградско шосе до аерогарата.Фандъкова обобщи:

99% е завършен обектът на тази линия - към летището, и 96% до бизнес парка в "Младост". Общо 90 000 души ще ползват допълнително този най-екологичен и модерен градски транспорт. От април месец, от летището до центъра за около 20 минути ще може да се слиза, а жителите на "Дружба" ще могат за 15-16 минути да слязат до центъра без да влизат в големия трафик.

Двата нови участъка на метрото са на стойност 120 млн. евро и идват по линия на ОП "Транспорт". Преди двете нови отсечки да бъдат пуснати в експлоатация предстои изпитание на влаковете, поясни директора на „Метрополитен” Стоян Братоев:

Строителството, като такова, е почти приключило.Остават указателни табели, настройка на апаратура и изпитания, защото цялото трасе трябва да бъде обходено от влаковете. Всеки участък трябва да бъде настроен на съответните скорости в зависимост от параметрите на участъка. Това предстои да се направи и след това до десети трябва да подпишем акт 15 и втората половина на месеца да има приемателна комисия, за да може в края на месеца, паралелно с тези изпитания, които се правят, да подготвим въвеждането на участъка в експлоатация в началото на месец април.


Фандъкова отрече тиражираните информации, че ще става премиер, ако Бойко Бориков се кандидатира за президент

Имаме си много силен, прекрасен министър-председател и в момента цялото правителство - аз идвам от заседание на Министерски съвет - работи така, че да може да гарантира стабилността на страната, от която всички се нуждаем, и да гарантира реформи и развитие, така че благодарна съм както на министър-председателя, така на всички министри, защото развитието на общините - и малки, и големи, не може да става без сътрудничеството с държавата. Не чета абсолютни спекулации. Имаме много работа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!