Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 български университети представят програмите си в кипърската столица Никозия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет български университети представят програмите си и възможностите за обучение и професионална реализация на Международния панаир на висшето образование, който се провежда днес и утре в кипърската столица Никозия. Пратениците на академичната ни общност имат и специални срещи с учениците, учителите и родителите в български училища на острова.

Заместник-ректори, декани, ръководители на департаменти и преподаватели от пет български университета – СУ “Св. Климент Охридски”, Техническия университет в София, Националната спортна академия, Медицинския университет в Плевен и Висшето строително училище пристигаха специално за образователния панаир.

Още пет български висши учебни заведения - Медицинският университет във Варна, Медицинският университет в София, Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий”, Варненският свободен университет и Университетът за национално и световно стопанство в София участват чрез своя кипърски партньор “Каса Колидж” в Никозия, с който те работят по договор за изнесено обучение.

Представителите на академичната общност запознават българските, кипърските и други чуждестранни кандидат-студенти с интересуващите ги специалности в България, новости в приема, процедури за кандидатстване. В неделя те ще проведат и специален семинар, посветен на българското висше образование и предлаганите от него възможности за обучение и реализация.

Представителите на университетите вече проведоха информационни срещи в две от българските училища към Съюза на българите в Кипър – в Никозия и в Пафос, за да отговорят на всички въпроси на българчетата кандидат-студенти, техните родители и учители. Екипът на СУ "Св. Климент Охридски" и Съюзът на българите в Кипър обсъдиха също така проект на договор за сътрудничество в помощ на образованието на българчетата на острова.

Образователният панаир е един от най-престижните форуми не само в Кипър, но и в региона на Източното Средиземноморие. В тазгодишното му издание участват висши учебни заведения, образователни организации и фирми от над 60 страни, сред които Кипър,  Гърция, Великобритания, САЩ, Канада, Германия, Франция и други европейски страни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!