Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коцев: България прави всичко възможно да запази нивото на руските туристи у нас

| обновено на 02.03.15 в 18:02
Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

България се надява през тази година да няма спад на руските туристи у нас. Това заяви българският посланик в Москва Бойко Коцев на пресконференция в навечерието на националния празник 3-ти март.

Икономическата криза, слабата рубла и инфлацията могат да накарат много руснаци да се откажат тази година от почивка в чужбина. Въпреки неблагоприятната ситуация обаче България прави всичко възможно да запази нивото на руските туристи у нас, каза посланик Коцев:

Мисля, че нивото ще се запази по няколко причини. България е страна, която по своята духовност, култура и традиционно близки връзки е едно много добро място, което е предпочитано от руските граждани. България е гостоприемна и създава условия гражданите на Руската федерация да се чувстват добре по нашите курорти и балнео центрове. 

Според Коцев създаването на Министерство на туризма ще гарантира благоприятни условия за руските гости. От 2015-а година те имат и нови визови облекчения, които ще бъдат на тяхно разположение, ако руските туристи са посещавали вече страната ни.

Посланикът прогнозира благоприятно развитие на търговско-икономическите отношения между страните. По думите му, заради украинските събития българският износ за Русия се оскъпява, защото стоките трябва да се доставят по обиколни маршрути:

Най-важното е да се постигне мирно решение в Украйна на базата на минските споразумения във времевия график, в който те бяха договорени. Това ще даде една допълнителна възможност да се облекчат процедурите, свързани със стокооборота между България и Русия, преди всичко в областта на селското стопанство.

Посланик Коцев каза, че страната ни трябва по-активно да използва връзката Варна - порт Кавказ и Ро-Ро ферибота Бургас - Новороссийск.  

България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода "Южен поток", заяви днес българският посланик в Русия Бойко Коцев, цитиран от ТАСС. По думите му, българските компании продължават да работят по проекта "Южен поток" и изпълняват задълженията си по сключените договори. Бойко Коцев обясни, че в Европейския съюз се обсъжда как регионът да бъде осигурен с енергийни ресурси. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!