Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян откриха паметник на генерал Черевин

Откриването на паметник на генерал Черевин
Снимка: Радостина Чернокова

С откриването на паметник на генерал Черевин смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник - 3-ти март. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храма „Свети Никола”, отслужен от архиерейския наместник на Смолянската духовна околия - архимандрит Висарион

На 17-и януари 1878-а година в църквата тържествено е посрещната казашката кавалерийска бригада на ген. Пьотр Черевин, където се създава първото българско управление, работило до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан Стефански договор. Кметът на Смолян Николай Мелемов каза:

По традиция се събираме на този площад, защото най-напред в Устово нашите деди посрещат руските освободители. Руските воини преминали през скованите от студ и лед пътища и урви, водейки сражение с отстъпващите части на турската армия, са посрещнати с радост и с камбанен звън. На днешния ден ще отдадем заслужена почит и на освободителя - руския генерел Черевин. Изразявам обществената благодарност към тези, които инициираха и направих паметника. 

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, училища и институции, отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България. Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви:

Трети март трябва да бъде нашият път към бъдещето, да присъства в мислите ни ежедневно, в действията ни, така както приляга на една нация с европейски претенции и славна история.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!