Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ заседава по плана за стимулиране на икономиката на еврозоната с трилион и сто милиарда долара

| обновено на 05.03.15 в 09:11
Снимка: wikimedia.org

Курсът на еврото тази сутрин остава малко над долар и 10 цента - близко до най-ниските стойности от 2003-та година насам.

Две важни решения за паричната политика и бъдещето на еврозоната се очаква да вземе бордът на Европейската централна банка, който заседава днес в Никозия. Домакин на първата подобна среща в кипърската столица е Централната банка на Кипър.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги и гуверньорите на централните банки на страните от еврозоната ще обсъдят днес две изключително важни теми за общата европейска фискална политика.

Първата е за програмата за количествени улеснения в страните от еврозоната, обявена от шефа на ЕЦБ през януари. По нея се предвижда изкупуване на държавни и частни облигации на стойност 60 млрд. евро месечно до септември 2016-а година, за да се избегне дефлация в еврозоната. На заседанието днес трябва да бъдат договорени и обявени условията, графиците за стартиране на програмата, сроковете и видът на ценните книжа, закупени от всяка централна банка.

Макар и членки на еврозоната, Кипър и Гърция няма да могат да се включат на този етап в програмата, тъй като имат неизпълнение на задълженията си съгласно меморандумите с международните кредитори.

В дневния ред на заседанието днес е и възникналият проблем с държавните съкровищни ​​бонове на Гърция. Бордът на Европейската централна банка ще трябва да обсъди дали да се подновят ликвидните инжекции към гръцките търговски банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ, осъществяван през Централната банка на страната. В началото на февруари Европейската централна банка спря да приема гръцки държавни облигации като обезпечение при операции за осигуряване на евтина парична ликвидност на търговските банки в еврозоната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!