Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилен снеговалеж в много области от страната, десетки селища са без ток

| обновено на 07.03.15 в 14:59
Снимка: БГНЕС

В Пловдивска област близо 50 населени места са без ток, предимно в общините Първомай, Родопи и Асеновград . Областният управител Розалин Петков подчерта, че най- тежка е ситуацията в Лъки, където снежната покривка достига 1 метър.

В някои от селата, където е спряно електричеството няма и вода, каза областният управител.  Навсякъде работят аварийните екипи на И Ви Ен, но във по-високите места достъпът им до съоръженията е затруднен. В Лъки няма връзка и с мобилните оператори. Възможно е там да бъде обявено бедствено положение, допълни Розалин Петков. От областното пътно управление съобщиха , че е затворен за всички видове превозни средства пътят Асеновград-Кърджали. В момента е затруднено придвижването от Белащица към Бяла черква. Пътят се разчиства, техника работи и по разчистването на пътя от село Скобелево, към Върховръх, където са блокирани над 20 туристи, съобщи дежурният в Община Родопи.

Пътят  Асеновград - Чепеларе е затворен за движение поради паднали камъни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Дебелият сняг е предизвикал откъртване на големи парчета скална маса, които са рухнали върху платното рано тази сутрин. Блокираният участък е сигнализиран. Възможен алтернативен маршрут е пътят Кричим - Девин, добавиха от пътната агенция.

Усложнена е обстановката и в Пазарджишка област. Над 10 селища са без ток, затворени са част от пътищата в родопската част на региона. Заради скъсани електропроводи, следствие на мокрия сняг, без ток са селища във Велинград - Батак, Белово, Лесичево и Стрелча. Проблеми има и в района на Панагюрище. Снежни преспи и паднали дървета са причината за затварянето на пътищата от Велинград към Сърница, Цигов чарк и Юндола. Снежната покривка в Сърница е достигнала 70 см. Паднали дървета са затворили пътя Белово- Юндола. Високопланинските селища остават временно изолирани, тъй като обилният снеговалеж продължава. Аварийни екипи на елетроразпределителната фирма отстряняват авариите, но работата им е затруднена от зимните условия и никой не може да прогнозира, кога токът ще бъде възстановен. За овладяване на ситуацията са изведени допълнителни екипи на всички районни управления, на секторите „Пътна полиция" и „Пожарна безопасност и защита на населението“. От полицията препоръчват да се ограничат пътуванията.

Обстановката в Хасковска област е усложнена. Десетки села са без ток, по пътищата има закъсали автомобили и ТИР-ове. Няма засега бедстващи хора.
Въпреки че цялата техника за почистване е на пътя, има навявания, образувани преспи, движението по главния път Е80 към Турция е затруднено от образувани колони. В Хасково са проходими само централните улици, оплакват се таксиметрови шофьори. Нарушено е електрозахранването в над 60 населени места в областта. Има опасност от преливане на реки. Обстановката обобщава областният управител на Хасково Добри Беливанов:

Обстановката е доста усложнена. По последни данни от EVN 50 села в областта са без ток, но това е много динамична ситуация. Имаме затворени пътища, имаме закъсали ТИР-ове Тополовград-Сакарци, до Малко Градище 22-тонен ТИР е обърнат. На река Марица нивото е 370 см, критичното е някъде около 500. Река Харманлийска - нивото е 410 при критични 550 см. Имаме около 50 см до заливането отново на село Стойково. Вероятно там ще има проблеми отново със Стария мост.

Засега няма нужда от свикване на кризисен щаб.

Нивото на река Марица край Свиленград се е повишило с един метър, но е далеч под критичния праг. Високо е и нивото на язовир "Студен кладенец", като по-късно днес се очаква да започне да прелива. Засега няма селища без електричество и водоподаване. Няма данни и за бедстващи хора.

Временно е спряно движението на товарни автомобили над 10 тона по пътищата Дупница-Самоков и Самоков - Ихтиман. По пътя Симитли - Банско тези автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.

Обилният снеговалеж от тази нощ предизвика аварии по електропреносната мрежа и прекъсна тока на десетки селища в Смолянско. Цялата община Баните остана снощи на тъмно. Екипи на ЕVN продължават работата за отстраняване на авариите.

Област Смолян обяви бедствено положение. Това стана след заседание на областния кризисен щаб. Прекъснато е електрозахранването във всички селища. По-рано властите в Рудозем обявиха бедствено положение, след като мокрият сняг прекъсна електропродаването в общината. Снегът в града е близо 40 см, а по високопланинските села в общината - над 60 см.

Огромно количество сняг натрупа в смолянска област само за последните 15 часа. Пътната обстановка в планинската област е усложнена. Забранено е движението на товарните автомобили в цялата област, а всички леки трябва да бъдат с вериги. Цялата почистваща техника на пътното управление е работи за почистване на пътищата. От областното пътно управление апелират, ако не е наложително да не се предприема пътуване. Най-големите проблеми, възникнали след обилния сняг, са аварии в електропреносната мрежа и липсата на комуникации в мобилните връзки. 

Бедствено положение обяви тази сутрин община Ардино заради усложнената обстановка. В района има много села без ток и без достъп до тях. 243 населени места вече са без ток. Повечето са в община Ардино, където не работят и мобилните връзки. Там снежната покривка достигна 60 сантиметра, а в района продължава да вали. Има непроходими пътища с дълбоки преспи. Сигналите за помощ в цялата област са над 60 за по-малко от денонощие. Спасители са транспортирали родилка до болницата в Джебел и пациент на хемодиализа. В момента се прави график за извозването с тежка техника на стотина болни до центровете по хемодиализа. Над 10 са сигналите за паднали кабели, на много места има провиснали проводници, които застрашават живота на хората. 26 са повикванията за паднали дървета по пътищата, а разчистването им продължава и в момента.

През цялата нощ спасителите са реагирали на сигнали за закъсали автомобили. От преспите са изтегляни леки коли, камиони и бусове. Затворени са пътищата Момчилград - Крумовград, Черноочене - Паничково и Кърджали - Стремци. В останалите отсечки важи изискването за вериги, въведено е и ограничение за движение на тежките коли. Полицията предупреди шофьорите да не тръгват на път заради риск от инциденти и аварийни ситуации.

Проблеми по пътищата има и в Благоевград. Трудно проходим е пътят Симитли-Банско, въпреки информацията от КАТ "Пътна полиция" през прохода Предел да се движат само леки автомобили. Шест тежкотоварни коли са блокирали пътното платно. Два полицейски екипа се опитват да регулират движението, което в два участъка е само в едната лента заради закъсалите камиони. Техниката, която се опитва да почисти падналия около 30 см сняг, допълнително усложнява обстановката. В отсечката Разлог-Банско има закъсали и леки автомобили. Мокър, хлъзгав и зле почистен е пътят Предел-Разлог и Банско. Препоръчва се на хората да избягват пътуването.

Екип на ЧЕЗ днес ще монтира нов трансформатор на авариралия трафопост за с. Косово, което от два дни е без електрозахранване. В останалите села и махали на общината няма нарушения в електроподаването. Забранено е движението на ТИР-ве и товарни автомобили по направлението за ГКПП - Гюешево. Ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета са въведени по пътя Дупница - Самоков, там, в района на с.Клисура, има и навявания. Отстраняват се падналите тази нощ дървета и клони по пътя от Кюстендил за ГКПП Олтоманци. Към 1 метър е вече снежната покривка в Осоговоския балкан - там условията за ски са много добри, проблем обаче са липсата на паркинги или, където ги има в ограничена площ край хижите и почивните бази, те не са почистени, съобщават туристи. 

Пристанище Варна продължава да бъде затворено заради силния вятър. Скоростта му вече достига на пориви до 15 метра в секунда

Пристанище Бургас е затворено за маневриране поради силен вятър. В областта обстановката е спокойна след падналите валежи. Паднали камъни на пътя Айтос - Провадия затрудняват движението , но участъкът не е затворен, съобщиха от Областно пътно управление . Реките са повишили нивата си, има разливания. Язовир Камчия се изпуска контролирано,  съобщи Десислава Златева от Радио Бургас.

Затворен за движение е пътят между бургаските села Веселие и Ясна поляна заради залят мост. Към момента язовир "Ново Паничарево" прелива с 30 кубични метра в секунда при критична норма 50 кубични метра в секунда. Реките в областта са повишили нивата си и около коритата им има разливания, но няма пострадала инфраструктура.

Поради преливане на моста на река Ропотамо е затворен пътят Веселие-Ясна поляна. Обходният маршрут е Бургас-Ново Паничарево-Ясна поляна и Созопол-Приморско-Ясна поляна. Заради свлачище временно е затворен Айтоският проход при село Билка.

Заради изпокъсани от снега електропроводи, повече от 20 села край Габрово са без ток, както и квартал Водици. Снежната покривка в района достига 50 сантиметра. Пътищата са проходими с вериги. Преминаването през Шипка става при зимни условия, настилката е обработена - съобщават от габровската община. 

В община Сливен са приети сигнали за селища без ток, наводнени дворове и закъсали коли. Над 3 часа не е имало ток в балканските села на община Сливен, от Бяла към Стара река тази сутрин. Има сигнали за наводнения в град Кермен. Най-много са били валежите в село Блатец - 59 л на кв.м , в региона на Сливен - 30 л. Сняг продължава да вали в Балкана, където снежната покривка е над 35 сантиметра. Духа силен вятър с пориви до 100 км в час. Пътищата са мокри и хлъзгави. Екипи на пожарната работят по отводняването. Ток вече има навсякъде. Свлачищата, активизирани напоследък край Раково и Въглен, са обезопасени. Временно е забранено преминаването на тежки автомобили над 10 тона през Котленския проход и през проходите Вратник и Твърдишки, където пътищата са заснежени, с навявания. Снегорини и техника почистват и обработват републиканската пътна мрежа. Общинските власти предупреждават гражданите да съобразят пътуванията си в почивните дни с влошените метеорологични условия, заяви Снежана Кънева, началник на отдела за управление при кризи.

Няколко села в общините Враца и Мездра са без ток. Над 3 хиляди души във врачанското село Згориград са без ток от снощи. При всяко влошаване на времето в селото бедстват с дни, заради липса на електрозахранване. Пътищата в региона са проходими при зимни условия.

Усложнена е пътната обстановка в района на Белоградчик. През цялата нощ и в момента не спира снеговалежът и снежната покривка вече е около 50 см.

70 населени места в Ловешка област са без ток заради аварии в електропреносната мрежа, причинени от мокрия сняг, който продължава да вали. В община Ловеч без електрозахранване са част от областния град и още 26 села. Без ток са почти всички населени места в общините Угърчин, Тетевен и Луковит. Електрозахранването е прекъснато и в Априлци, Летница и Ябланица. В Троянско също има аварии по мрежата. Прекъснати са елетропроводи има и паднали стълбове. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на повредите. Снежната покривка в някои райони на областта е над 30 сантиметра, но пътищата са проходими при зими условия.

В София няма закъсали автомобили и коли на градския транспорт заради обилния снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Пътната обстановка в София не създава големи проблеми на шофьорите заради лекия трафик през почивния ден. Затруднението им бе свързано главно с почистването на леките коли от снега и трудно проходимите тротоари, които се очаква да бъдат почистени от представителите на етажната собственост. Шофьорите трябва да имат предвид, че улиците са мокри и на места хлъзгави. Допълнително затруднение създава продължаващият снеговалеж в столицата. Снегопочистващите фирми са работили през цялата нощ, за да почистят от снега основните булеварди в града, информира за "Хоризонт" Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат:

Платната са чисти, но независимо от това е мокро и хлъзгаво. Опитвам се да напомня, че е зима, фирмите работят, чистят се спирки и подлези. Хубавото е, че виждаме и граждани, които чистят тротоарите пред магазините си. Там, където е задължение на общината, фирмите ще чистят упорито през целия ден, защото вали. Трудна е обстановката на двата пътя на планината Витоша. Драгалевци-Алеко към момента е добре почистен. Машините работят. Проблеми има на другия път - Бояна-Златните мостове, в района на Златните мостове. Нека имаме предвид, че когато се качваме на Витоша трябва да сме с вериги. Няма да спира работата на фирмите докато това е необходимо, за да се осигури безпроблемно придвижване на градския транспорт. След като спре снеговалежът, ако има необходимост, ще се влиза и в другите видове улици.

Движението за товарни автомобили по автомагистрала Тракия между София и Траянови врата бе прекъснато от снега през нощта, но отново е възстановено. Автомагистрала „Люлин“ e затворена за всички моторни превозни средства в посока София за снегопочистване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Движението по планинския път Бояна - Златни мостове е спряно до разчистване на снегонавяванията, съобщиха от Столична община.

Трасетата на масовия градски транспорт и южната дъга на околовръстния път са обработени срещу заледяване. Към момента градския транспорт се движи нормално по маршрутите си, твърдят от столична община. Рано тази сутрин са работили над 130 снегопочистващи машини. Опесъчени са и пътищата Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.

Възстановено е движението на влаковете в отсечката Пазарджик-Стамболийски. От  Националната компания "Железопътна инфраструктура" съобщават, че контактната мрежа все още не е поправена в участъците Тулово-Змейово, Мост- Книжовник, Велинград - Цветино, Разлог - Белица, Якоруда - Аврамово и Цветино - Аврамово. Аварийни  екипи разчистват  пътя и работят за възстановяването на повредите.

Заради очакваните валежи червен код е обявен за днес в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Оранжев код е в сила за други десет области - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!