Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъже се качват на дамски токчета срещу насилието над жени

Снимка: БГНЕС

За трета поредна година по случай 8 март в столицата ще се проведе шествието:"Извърви километър в нейните обувки". Организатор е представителството на Европейския парламент в София. 

В 14.00 часа на кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ мъже ще обуят дамски обувки на висок ток. Целта е да се привлече общественото внимание върху насилието над жени, разказа ръководителят на информационното бюро на представителството на Европейския парламент в София Теодор Стойчев:

Идеята ни е да изразим категоричната си позиция в подкрепа на равенството между половете, да изразим солидарност с проблемите на жените и да се привлече най-вече вниманието върху домашното и сексуално насилие върху жените в България, като фокусът на тазгодишното шествие ще бъде ролята на мъжете като съюзници на жените в борбата с проявите на насилие, за да се подчертаят неравенствата и проявите на сексизъм, водещи до населие в ежедневието нахората. Според статистика от 2014 г. на Агенцията за основните права в ЕС върху изследването на насилието над жени в 28-те страни-членки на ЕС са анкетирани 45 000 жени на възраст между 18 и 74 години, като резултатите от анкетата за България показват, че 28% от жените са били жертви на физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си от своята 15-годишнина насам.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!