Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националните дни на кариерата се откриват в София

Най-големият кариерен форум у нас "Дни на кариерата – добра кариера за добър живот" се открива днес. През двата дни в столицата, а и в останалите академични градове, до края на март организаторите ще срещнат повече от 150 компании с над 16 000 младежи. За 14-те години, откакто съществува този форум, чрез него са намерили работа повече от 32 000 души.

Националните дни на кариерата се откриват в София и последователно ще стигнат до Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас. Целта е бизнесът да представи стажантските си програми и работни места на младите хора, които от своя страна да се възползват от възможностите за добър старт в кариерата.

Аз лично имам много дълъг опит и съм видяла изключително много живи примери на стажанти, които са дошли по стажантските програми или чрез този форум. Дори имаме и примери за хора, които вече са на ръководни позиции – казва Нели Ангелова – кариерен консултант в компания, която дава шанс на млади хора.

А какви са очакванията на младежите от "Дните на кариерата", както и дали се променят техните нагласи и квалификация през годините, отговаря Светлозар Петров:

Това, което студентите търсят, искат развитие по специалността си, т.е. не са ниско квалифицирани кадри. Важното е да имат мотивация за учене и за работа, което понякога е проблем. Но всеки си избира сам как да гради кариерата си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!