Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев е на официално посещение в Сърбия по покана на Николич

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заминава днес на официално посещение в Република Сърбия по покана на своя домакин, президента Томислав Николич. В Белград ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Сърбия.

Визитата на държавния ни глава отразява фокуса на външнополитическата програма на президента върху регионалното сътрудничество, както и по-добрата свързаност между страните от региона и тяхната евроатлантическа перспектива. Веднага след пристигането в Белград, президентите Росен Плевнелиев и Томислав Николич ще разговарят "на четири очи", след което ще се проведат пленарните разговори на двете делегации в Палата "Сърбия". По късно президентът ще бъде приет от премиера на Сърбия Александър Вучич и председателя на Скупщината Мая Гойкович. 

В Белград ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Сърбия в сферата на търговията и икономиката, енергетиката, образованието, културата и туризма. Плевнелиев ще разговаря и с лидери и общественици от българското малцинство и Националния съвет на българите в Сърбия.

Преди година и половина, когато сръбският президент Николич дойде на официално посещение в София, той каза специално за БНР, че има много да наваксваме в отношенията между София и Белград: 

Сега бързо трябва да наваксаме застоя, които съществуваше в отношенията ни. Историята винаги е разделяла Сърбия и България, както и войните. Няма война, в която да не сме воювали едни срещу други и това хората го помнят и знаят. Аз обаче живея в днешния и утрешния ден. Чета историята, от нея съм научил много, опитвам се да я използвам така, че да не правя грешки, но за мен тя не е основа за развитието на отношенията между държавите и народите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!