Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С бойкот на магазините Кипър се готви да посрещне Световния ден на потребителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призивът на експремиера Димитър Попов “За Бога, братя, не купувайте!” има вече и свое кипърско издание. С бойкот на магазините Кипър се готви да посрещне Световния ден на потребителите, който се отбелязва на 15 март.

Потребителите в Кипър са призовани в събота и неделя да не стъпят в нито един магазин, пазар и бензиностанция и да не пазаруват абсолютно нищо, дори хляб, мляко, бензин, в знак на протест срещу високите цени и спадащите доходи на хората. Инициативата за бойкота е на Общокипърската асоциация на потребителите и качеството на живот. По този начин тя иска да изпрати силно послание срещу спекулата на пазара, за която допринася и държавата със своята незаинтересованост към проблемите на потребителите.

От асоциацията посочиха, че цените на основни хранителни стоки в Кипър, като мляко, хляб и масло, са рекордно високи. По данни на статистиката кипърци пият най-скъпото прясно мляко в ЕС. Кипърските потребители плащат най-високите лихвени проценти, електроенергия и горива, отчетоха и синдикатите. Спадът в цените на петрола на световния пазар през последните месеци не се отрази в намаляване на цените на потребителските стоки от първа необходимост, подчертаха организаторите на бойкота.

През последните две години, в условията на финансовата и икономическа криза в Кипър, 80% от жителите на страната са загубили част от доходите си, като приходите на близо 17% от домакинствата са спаднали с над 50%, сочи проучване, проведено от Асоциацията на потребителите. Всеки трети очаква финансовото му положение да се влоши през следващата една година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!