Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо два пъти са намалели дълговете на домакинствата

Дълговете на домакинствата през миналата година са намалели близо два пъти, показват данни на Асоциацията на фирмите, които се занимават със събиране на тези задължения. По-големите дългове се трупат от по-младите хора, сочи проучването.

През миналата година фирмите за събиране на дългове са обработили около 1,5 милиарда лева задължения на домакинствата. От Асоциацията отчитат и промяна на типа длъжник. Това е мъж на възраст до 30 години. Експертите обясняват тенденцията с липсата на опит и непознаването на кредитните продукти от по младите хора и по-голямата предпазливост при хората над 40 години, които са преживели финансовите трусове през кризисните 2008-2012 година. Сега типичният длъжник е много близък до този от преди кризата – младият човек, който не умее да управлява добре личните си финанси. 

При фирмените вземания се наблюдава обратната тенденция – два пъти по голям ръст в последната година – от 20 на 46 милиона лева през 2014 година. Кризата с КТБ се е отразила на фирмените плащания, но в много по-малка степен е засегнала плащанията на гражданите, сочи проучването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!