Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият външен министър с мисия в Берлин преди срещата Меркел – Ципрас

Никос Котзиас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди срещата между германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Алексис Ципрас, гръцката дипломация прави опит да намали напрежението между двете страни. 
Гръцкият външен министър Никос Котзиас замина за преговори в Берлин за разговори с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер с цел намаляване на напрежението между Атина и Берлин, възникнало от несъгласието на новото гръцко правителство да приложи строгите икономии, изисквани от кредиторите.
Неотдавна Берлин предупреди Гърция, че при неизпълнение на реформите ще бъде спряна финансовата помощ за гръцката икономика, което е реален риск в рамките на три месеца Атина да обяви неплатежоспособност за покриване на заема.
Котзиас, който скоро посети Москва, ще обсъжда в Берлин кризата в Украйна и обстановката в Западните Балкани. Все още Атина няма официална позиция дали ще подкрепи продължаване на европейските санкции към Русия, но според очакванията тази подкрепа може да бъде оттеглена в замяна на откриване на руския пазар за гръцки стоки.
При постигане на споразумение утре се очаква канцлерът Меркел да декларира, че няма риск от излизане на Гърция от еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!