Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните от туберкулоза у нас са били 1871 през миналата година

Критичен брой заболели има в шест области

| обновено на 24.03.15 в 15:56
Снимка: БГНЕС

През 2014-а година болните от туберкулоза в България са били 23-ма на 100 000 души. В шест области има критичен брой заболели от туберкулоза, отчетоха от Националната програма за борба с болестта.

Общият брой на болните от туберкулоза за миналата година е 1871. Около 10% от тях са деца. За страната ни това е позитивна статистика. Отчита се намаление на заболелите за 2014-а година с 3% в сравнение с 2013-а година. Равнището на заболяемостта в България обаче е с около 70% над средното за Европейския съюз.

Д-р Тонка Върлева, която е директор на програмата за борба с туберкулозата към Министерството на здравеопазването, представи статистиката:

През 2014-а година заболяемостта е достигнала 22,7 на 100 000 души. От 3 до 4-5% имаме в последните години намаление на заболяемостта от туберкулоза.

Област Враца е регионът с най-много болни от туберкулоза у нас - 44 на 100 000 души. Над 30 на 100 000 е коефициентът на заболелите и в областите Видин, Монтана, Кюстендил, Перник, Габрово и София област.

Противно на всеобщото схващане, хората, които се разболяват не са само от рисковите групи, които живеят в бедност. Това са и хора, подложени на силен стрес. Фактори могат да бъдат и повишената слънчева активност, както и силната гъстота на населението.

Висок остава обаче броят у нас на хора с т.нар. "резистентна туберкулоза", която не се повлиява от предписаните медикаменти. Често до резистентност се стига, когато пациентът не е спазвал предписаното лечение.

Заради спецификата на заболяването лечението е безплатно за всички, без значение дали са здравно осигурени, или не. Част от дейностите и лекарствата се заплащат от Глобалния фонд за СПИН, туберкулоза и малария.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!