Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желько Йоксимович: Музиката на Балканите променя образа на региона

Желко Йоксимович
Снимка: Николай Кръстев

Балканската музика променя образа на региона ни, каза известният сръбски изпълнител Желько Йоксимович за "Хоризонт". Той смята, че музиката създава любов и облагородява хората:

Мисля, че музиката наистина може да направи човек щастлив и в същото време да предизвика и обратните чувства. Музиката е най-възвишеното ниво на изкуството и предизвика в хората най-широка палитра от емоции. Разбира се, че всичко зависи от това в какво настроение сте в дадения момент и как музиката и песните ви импонират. Музиката е метафизична поява, която не само на мен като певец и автор променя всичко в живота, но и на публиката.

Балканите са шарени и разнолики, те са един "Балкански пазар“, твърди Йоксимович:

Уважавам направеното от моите предшественици в тази област. Балканите са многолики, те са широко понятие. В Балканите живеят много народи, които са  носители на много различни култури и религии. Като поставите всичко в една "тенджера“ се получава една голяма хармония, която се вижда  от хората по света. И затова мисля, че това е истинското, автентичното  име на проекта ми "Балкански пазар“, което може да означава и панаир в различните му измерения. На Балканите можете да чуете както народни, така и поп-рок изпълнения, които са еднакво добри, и в крайна сметка звучат фантастично. Смятам, че това е тайната и ключа към балканската хармония, за която говоря.

"Евровизия“ не е започнала да губи своя имидж и характер, каза още той:

Колкото и хора да смятат че "Евровизия“ се е превърнала в кич, аз мисля, че не са прави. Смятам и продължавам да мисля, че именно "Евровизия“ е най-големият музикален фестивал в света. Тя е най-големият и най-гледаният музикален фестивал. На мен винаги ми е много приятно да се върна на "Евровизия“, защото повече като изпълнител няма да участвам в нея и сега участвам само като автор на текстове и музикални аранжименти.

Йоксимович заяви, че не мисли себе си като "известен":

Обичам да общувам с хората, да разговарям с тях. Ето и с Вас разговарям, както и с всички останали хора. Интервюто ни е такава възможност да общувам с хората. Това са за мен нормалните неща. Не мисля за себе си като известен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!