Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Велчев: В кражбите на ток участват и хора от бранша

Над 5 млн. лева са щетите на ЧЕЗ от кражбата на трансформаторно масло за 3 години

Снимка: БГНЕС

Посегателствата върху електропреносната мрежа вечe са организиран престъпен бизнес. Предполага се, че се действа съвместно с представители на енергийната система, сигнализираха от бранша. Освен стълбове и проводници популярна практика в последните години е източването и препродаването като дизелово гориво на масло от трансформаторите.

Над 5 млн. лева са щетите на ЧЕЗ само от кражбата на трансформаторно масло за последните три години. Откраднати са около 160 тона от маслото, което се използва като алтернатива на дизеловото гориво. Още 2 пъти по толкова компанията е загубила от кражби на проводници за същия период. Престъпните групи се механизират, предлагат конкурентни цени и знаят какво и как да крадат, коментират от бранша. Затова се подозира и вътрешно участие, коментира Валентин Велчев от частния енергиен сектор.

Групите, които участват, са достатъчно добре въоръжени с техника. Атакуват се (включително което според мен трябва да бъде квалифицирано като терористичен акт) включително и мрежи 400 киловолта. За района на ЧЕЗ има села, квартали, които се занимават с демонтаж на цели трансформатори. Създава се впечатление, че в тези кражби еднозначно участват или подсказват идеите как да се реализира хора от бранша. Използват се техники, които са внесени незаконно в България. Например арбалети с балистати, които достигат обхват над 300-400 метра, за да може да се предизвика "късо" и да се прехвърли товарът върху паралелна фаза.

От ЧЕЗ и EVN поискаха по-голяма ангажираност на полицията и на обществото:

Ние бихме искали все пак да се увеличат санкциите с цел да има някакъв превантивен ефект. Увеличените санкции да обхващат и посегателството върху енергиен обект, и върху кражбата на електрическа енергия, посочи Зорница Генова от ЧЕЗ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!