Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите избраха Цветан Цветков за председател на Сметната палата

| обновено на 26.03.15 в 13:42
Цветан Цветков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За нов председател на Сметната палата беше избран Цветан Цветков. Той получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и Българския демократичен център. Част от депутатите от БСП се въздържаха, а "Атака" не участва в гласуването.

Цветан Цветков остана единствената кандидатура, след като Патриотичният фронт оттегли Горица Грънчарова-Кожарева. Горица Грънчарова-Кожарева в момента е член на Сметната палата. Тя беше избрана за поста в средата на миналата година. Кожарева е била член на одитната институция в периода 2005-2011 година. По-рано от "Атака" определиха решението на патриотите като договорен мач.

Изборът на Цветков пък от "Атака" и БСП определиха като политическа сделка. Цветан Цветков беше заместник-председател на одитната институция от 2011 година до миналата година, когато ръководството на палатата беше сменено с приемането на нов закон от тогавашното парламентарно мнозинство.

Пред Народното събрание Цветков увери: Ще положим всички усилия, за да може Сметната палата да бъде една независима и безпристрастна върховна одитна институция, която работи и допринася за доброто управление на публичните финанси, а не се използва като репресивна машина със санкционна насоченост. Аз напълно съзнавам, че това не може да се постигне, ако няма един силен екип от заместник-председатели и членове. Затова ви уверявам, че ще проведем необходимите дебати, за да може да се избере подходящ състав, който да гарантира сигурност, стабилност, приемственост в работата на Сметната палата.

Изборът на ново ръководство на Сметната палата започна след приемането на нов закон за одитната институция. Според него тя ще се ръководи от пет, а не от девет души, както в момента. Председателят трябва да предложи на депутатите двама заместници. Освен това ще трябва да внесе и номинациите за членове на ръководството на Сметната палата, излъчени от Института на дипломираните експерт-счетоводители и Института на вътрешните одитори в България.

Цветан Цветков беше заместник-председател на Сметната палата от 2011 г. до миналата година (по времето, когато председател беше Валери Димитров), когато ръководството ѝ беше сменено с приемането на нов закон.

Новият председател на одитната институция е завършил Университета по национално и световно стопанство, магистър по "Счетоводна отчетност". Работил е в "Държавен финансов контрол" към Министерство на финансите, а впоследствие и в неговия приемник – Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Бил е началник на отдел "Вътрешен финансово-ревизионен контрол" в Министерството на външните работи.

Ръководил е преговорите по хармонизиране на националното законодателство с европейските регулации в областта на финансовия контрол. Бил е съветник на министъра на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски – Милен Велчев в периода 2002-2003 г. Работил е в Сметната палата и преди да стане зам.-председател, като е оглавява звеното за вътрешен одит.

Един от основателите на Института на вътрешните одитори в България и е бил председател на неговия управителен съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Политиците за избора на Цветан Цветков за председател на Сметната палата

Цветан Цветков беше избран от парламента за председател на Сметната палата. Той бе предложен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Патриотичният фронт оттегли номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за поста. "Атака" и БСП обясниха, че изборът на председател е..

публикувано на 26.03.15 в 12:32