Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: В България продължава потъпкването на правата на най-уязвимите групи

В България продължава потъпкването на правата на най-уязвимите групи, пише в доклада на Българския хелзинкски комитет /БХК/ за 2014-а година. Децата в институциите и лишените от свобода са жертва на най-тежките и масови нарушения. В доклада има и критики към съдебната власт.

Според доклада, правата на децата в затворените институции бяха многократно нарушавани през 2014-а година. Случаите на насилие, упражнено от служители, често остава нерегистрирано поради липсата на ефективен механизъм за подаване на жалби. Броят на лишените от свобода в затворите нараства, противно на твърденията на властите. Няма значим напредък в реформите на съдебната система в България и произтичащите от нея независимост на съдебната власт и справедлив процес, пише още в годишния доклад на БХК. Според документа, годината постави пред сериозно изпитание защитата на малцинствените групи от расово обослувено насилие и дискриминация.

През 2014-а година Държавната агенция за бежанците успя да реализира за сравнително кратък период от време значително подобрение на условията на прием в своите центрове. Въпреки това, до края на 2014-а година България не разработи план за краткосрочни и дългосрочни мерки при евентуално ново значително повишаване броя на търсещите закрила в национален мащаб, пише в документа на Хелзинкския комитет.

Деинституционализацията бе планирана да приключи до октомври 2014-а година, но към края на годината все още има 2 218 деца в детските домове и въпреки че броят им намалява, приемът не е спрял.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!