Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение беше обявено на гръцкия о. Лерос, критични са нивата на реките Марица и Арда

В Гърция е критично нивото на реките Марица и Арда. Извънредно положение беше обявено на гръцкия остров Лерос.

Проливни дъждове и градушка удариха остров Лерос. Пътищата са наводнени и непроходими, реколтата е унищожена от градушката, на много места силният вятър изкорени дървета. Властите полагат всички усилия,за да запазят живота на хората на острова. Обявено е извънредно положение. Няма пострадали сред жителите на Лерос, заяви кметът Михалис Коляс, но необичайните метеорологични условия нанесоха мащабни материални щети.

Противопожарната охрана отводнява сгради, домове и магазини. В помощ на властите са и доброволци от жителите на острова. Лерос се намира в Егейско море и е част от архипелага Додеканези. В последните години островът привлича и много български туристи. Известен е като "зеления рай на Егейско море".

Трети ден продължава да вали силен дъжд и в Северна Гърция. Покачва се нивото на реките. Струма преля на няколко места. Водата в езерото "Киркини“ премина допустимата граница. Властите в Северна Гърция очакват повишаване на нивото на водите  на Марица и Арда. Вземат се мерки с ограждения на ферми и жилищни сгради.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!