Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 от всички 400 болници все още не са се включили в единната регистрационна система

22 от всички 400 болници все още не са се включили в единната регистрационна система, съобщиха от Националната здравна каса.

Днес изтече крайният срок за въвеждане на системата за онлайн регистрация на пациентите, което е условие болниците да бъдат финансирани от Касата. Това е и първата стъпка към въвеждането на електронната карта, която е приоритет за Министерството на здравеопазването.

Целта на новата система е да се повиши контролът и да се ограничат фиктивните пациенти. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно изпрати информация за това в Централното управление на Здравната каса. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Болниците трябва да са снабдени с регистъра четец на данните от личната карта на пациента, а за да се отчетат в онлайн системата, лекарите имат електронни подписи.
При възникнали проблеми на разположение на договорните партньори на НЗОК са обучени експерти от НЗОК и от РЗОК. При необходимост експертите ще се консултират и с фирмата разработчик на системата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!