Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интернет платформа събира преживени истории и разкази от миналото в полза на бъдещето

В навечерието на старта на новия исторически проект „Моята българска история“ в студиото разговаряме с координатора му Иван Бондоков и историка Филип Филипов. Те са млади, патриотично настроени и вдъхновени от думите на Г.С. Раковски: „Нашата свобода от нас си зависи“.
Изборът на началото на инициативата не е случаен – 2 април е рождената дата на Раковски, но и на самия Филип. От неговите думи разбираме, че е наследник на знатни личности от историята ни и въпреки живота си зад граница винаги е съхранявал патриотизма си.
Утре - 2 април, от 11:30 часа в градина „Чайка“ на улица „Г.С. Раковски“ (в участъка между улиците „Гурко“ и „Иван Вазов“) ще бъде поставена голяма карта на софийската улица „Г.С.Раковски“ и карта на България, на които присъстващи и минувачи ще могат да напишат на специални картончета история или спомен от историческо събитие, свързана с адрес на улицата, региона или с друг град в страната. Те ще могат да маркират своята история на картата, като я отбележат на конкретната локация и по този начин поставят началото на мащабния исторически проект „Моята българска история“.
На събитието ще присъстват историци, личности, които имат лични истории, свързани с района на улицата, екипът на създателите на проекта – MoveBG, жители от района и доброволци.
Чуйте как проектът цели да обедини и архивира популярни и малко познати исторически факти от българското минало, за да спомогне за създаването на един своеобразен виртуален музей на живата история от разговора на Мариана Гомилева с неговите автори – Филип Филипов и Иван Бондаков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия