Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС са сезирали главния прокурор заради информация, укривана от Цветан Василев

Снимка: БГНЕС
От ДПС обявиха, че са сезирали главния прокурор Сотир Цацаров заради укриване на информация от банкера Цветан Василев. Според лидера на партията Лютви Местан казаното от Василев, че има информация за лица, свързани с разграбването на КТБ, е доказателство за нарушението на закона:

Всеки, който узнае за извършено престъпление от общ характер, е обществено задължен незабавно да уведоми органите на досъдебното производство. Признанията на мажоритарния собственик, че разполага с данни, укрити в сейф под негов контрол, е признание за тежко нарушение на НПК и ние се обръщаме към главния прокурор той да предприеме необходимите действия по компетентност и да потърси съответната отговорност от господин Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление.

Местан настоя Василев лично да се яви в комисията за КТБ:

Не ви ли се струва прекалено нагла претенцията за конферентна връзка? Единственото нещо, което може да направи това лице, е незабавно да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи, в това число и пред парламентарната комисия. Когато се разкрие цялата истина за КТБ, ще си отговорите на въпроса кой съзнателно продуцира митовете, свързани с КТБ и ДПС, за да изгради параван. 

От ДПС питат и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков дали са предприети действия за привличане на външна или вътрешна институция за финансово разследване.

Според Закона за кредитните институции назначеният синдик на банка, обявена в несъстоятелност, може да се обърне към международна институция за разследване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!