Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози излязоха на протест в центъра на квартал "Аспарухово" във Варна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еколози отново излязоха на протест в центъра на квартал "Аспарухово" във Варна с плакати срещу изсичането на гората над квартала. Те продължават със събирането на подписи с искане за забрана на сечта за срок от 10 години. Досега са събрани 1500 подписа, 650 от тях са внесени в общината, Регионалната инспекция за опазване на околната среда и Държавното горско стопанство. Даниела Стойнова разговаря с двама от инициаторите на протеста - Галин Генчев и Жени Никова:

Считам, че проблемът е локален. Местен е проблемът и затова не би трябвало да ангажираме самото Народно събрание с конкретния проблем за изсичането на горите над самия квартал "Аспарухово", но съм на мнение, че по принцип изсичането на горите в България, да, това трябва да се отрази в НС. Аз съм на мнение, че изсичането на горите трябва да бъде с темпове не по-високи от това, което беше преди 30-40-50 години, че даже и по-рано. А за износа, да, трябва да се задържи мораториума още малко, за да се изчистят нещата, да се проверят и да няма безогледни изсичания.

Аз съм твърдо против изсичането, дори с разрешение то трябва да е много внимателно. Това трябва да е национална политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!